KOBIETY I MĘŻCZYŹNI W PRZESTRZENI KLUBÓW FITNESS - Bazuń, Dorota (Adult Education Discourses, 2016)
Somatyzacja współczesnej kultury wyraża się w wielu podejmowanych aktywnościach. Wygląd coraz częściej staje się zewnętrznym obrazem osobowości, sposobem deﬁniowania siebie wobec innych. Stąd większa koncentracja na działaniach służących ciału i wyglądowi. Elementem tego procesu jest korzystanie z różnorodnych usług, „oddawanie ciała” w ręce ekspertów i instytucji. Kluby ﬁtness są tym, co Anthony Giddens nazywa systemami eksperckimi. Są to też swoiste światy społeczne, charakteryzujące się odrębnością i obowiązywaniem pewnych reguł, rytuałów interakcyjnych, także działania tego, co Erving Goﬀman nazywa „idiomami ciała”. Ważnym elementem interakcji w klubie ﬁtness jest płeć. Nie tylko aktywność w określonej przestrzeni, ale także to, kim są inni ćwiczący, ma znaczenie, ponieważ aktorzy społeczni działają według określonych reguł. Część tych reguł wiąże się z płcią. W artykule wykorzystano materiał empiryczny pochodzący z wywiadów jakościowych zrealizowanych z klientami klubów ﬁtness.