Przedstawienia starości we współczesnej kulturze wizualnej - Zakowicz, Ilona (Adult Education Discourses, 2025)
Współczesna kultura wizualna odgrywa coraz istotniejszą rolę w kształtowaniu i przedstawianiu wizerunków osób starszych, wpływając tym samym na społeczne postrzeganie starości w zachodnich społeczeństwach. Niniejszy artykuł prezentuje wyniki badań przeprowadzonych przez autorkę w latach 2014-2024. Celem badań była próba rekonstrukcji wizerunku późnej dorosłości w reklamie. Realizacja powyższego celu została przeprowadzona za pomocą analizy dokumentów jako głównej metody badawczej, wspieranej technikami takimi jak: jakościowa analiza treści, jakościowa analiza materiałów wizualnych oraz analiza struktur narracyjnych. Wyniki przeprowadzonych badań wskazały na zróżnicowane i często ambiwalentne przedstawienia osób starszych, które jednocześnie podtrzymują tradycyjne wyobrażenia, jak i wprowadzają nowe narracje na temat starości. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na znaczenie mediów wizualnych w procesie kształtowania społecznych wyobrażeń na temat późnej dorosłości. Sygnalizuje on także potrzebę głębszego namysłu nad rolą mediów wizualnych w konstruowaniu obrazów starości w dyskursie naukowym, szczególnie w kontekście współczesnej andragogiki.