KOMPETENCJE SPOłECZNE DOROSłYCH W KONTEKśCIE PEDAGOGIKI PRZEżYć - Rosalska, Małgorzata (Adult Education Discourses, 2015)
Celem artykułu jest próba wskazania na możliwości wykorzystania mechanizmów edukacyjnych do projektowania ofert uwzględniających potrzebę rozwijania kompetencji społecznych dorosłych. W tym kontekście wskazane zostały wybrane propozycje deﬁniowania i postrzegania roli kompetencji społecznych w ogólnym proﬁlu kompetencyjnym osoby dorosłej. Autorka przedstawia to zagadnienie zarówno w odniesieniu do wymagań rynku pracy, jak i wyzwań stających przed organizatorami oferty edukacyjnej dla uczących się dorosłych. Jako egzempliﬁkacja złożoności zagadnienia pracy z dorosłymi w obszarze ich rozwoju społecznego zaprezentowana została koncepcja pedagogiki przeżyć. Koncepcja ta wybrana została ze względu na jej aplikacyjny charakter w kontekście projektowania oddziaływań edukacyjnych ukierunkowanych na wzmacnianie postaw przedsiębiorczych i proaktywnych.