EDUKACJA MEDIALNA SENIORÓW W KONTEKŚCIE ROZWIJAJĄCEGO SIĘ SPOŁECZEŃSTWA INFORMACYJNEGO - Woźniak-Chojnacka, Paulina (Adult Education Discourses, 2015)
Głównym celem tekstu jest ukazanie potrzeby edukacji medialnej seniorów, a także wskazanie konkretnych umiejętności, które pozwolą nie tylko ułatwić im życie, ale jednocześnie zaspokoją ich podstawowe potrzeby samorealizacji, uznania oraz rozrywki. Autorka wskazuje, iż posiadanie określonej wiedzy teoretycznej z zakresu nowych technologii oraz pewnych umiejętności praktycznych w posługiwaniu się narzędziami, które udostępnia rozwijające się społeczeństwo cyfrowe, jest kluczową sprawą funkcjonowania jednostki we współczesnym świecie. W niniejszym artykule omówione zostały podstawowe potrzeby ludzi starszych oraz metody ich zaspokajania przy użyciu nowoczesnych technologii, a także funkcjonowanie seniorów we współczesnym społeczeństwie informacyjnym.