PŁEĆ I POLITYKA. MIĘDZY POZORNYMI RÓŻNICAMI I RÓŻNORODNOŚCIĄ - Post, Barbara (Adult Education Discourses, 2019)
W artykule została podjęta próba odpowiedzi na pytanie dotyczące tego, czy – a jeżeli tak, to w jaki sposób – płeć różnicuje uczestnictwo w życiu politycznym. Przywołane wyniki badań prowadzą, po pierwsze, do wniosku, że obecnie w ramach tak zwanych konwencjonalnych aktywności politycznych Polki i Polacy w gruncie rzeczy niespecjalnie się różnią. Po drugie, można na ich podstawie powiedzieć, iż socjodemograficzny portret kobiet i mężczyzn szczególnie aktywnych w sferze polityki (czyli zasiadających w parlamencie) jest także bardzo podobny. Różnice, jak można sądzić, są w tym wypadku związane z cechami osobowościowymi i kulturowymi zasobami, które posłanki i posłowie wnoszą na sejmową scenę. Także i one wydają się w niemałej części zbliżone czy porównywalne, ale jednak w ramach charakterystycznego dla większości kobiet stylu uprawiania polityki zasoby, które przecież posiadają także mężczyźni, wykorzystywane są z inną intensywnością.