‘DISTRACTIONS’: CULTURAL INFLUENCES, INCLUSION, AND LEARNING IN LATER LIFE; STORIES OF WOMEN’S LIVES - Watts, Jane (Adult Education Discourses, 2017)
Gerontolodzy społeczni zwracają przede wszystkim uwagę na włączanie i różnorodność osób starszych, ale rzadko łączą to z edukacją. Jest to zaskakujące, gdyż praktyka uczenia się przez całe życie ma długą tradycję w kontekście znoszenia nierówności i konfrontacji z wykluczeniem. Projekty, które dotyczyły nierówności, rzadko obejmowały osoby starsze. Niniejszy artykuł uwzględnia wpływ kobiet, a szczególnie lesbijek mieszkających w Wielkiej Brytanii, na zachodzące w ostatnim czasie zmiany dotyczące emerytury oraz ma na uwadze pewne rozważania dla edukatorów. Analizując obszar edukacji i starzenia się, często odnosi się wrażenie, że historie kobiet są niezauważalne. Ostatnie projekty i badania dotyczące starszych kobiet uzupełniane są analizą literatury z dziedziny gerontologii i edukacji. W świetle włączania i różnorodności, historie życia kobiet są ważnymi przy-kładami uczenia się w późnej dorosłości. Ważność biograﬁi w feminizmie można wykorzystać także w kontekście rozważań nad zmianami, „przejściami” widocznymi w późnej dorosłości. Te punkty przejścia i zmiany są inaczej interpretowane przez kobiety, a inaczej przez mężczyzn. Opowiadając o swoim życiu, osoby starsze mogą wskazać na istotne aspekty, pomocne dla uczenia się w późnej dorosłości. Dowody potwierdzające powyższe stwierdzenie, przedstawione w niniejszym artykule, pochodzą z badań przeprowadzonych na małej próbie badawczej kobiet, lesbijek. W artykule przedstawiono wnioski dotyczące praktyki edukacyjnej i wspierania kobiet w obliczu nowych oczekiwań wobec uczenia się w późnej dorosłości, pracy, zarobkowania oraz w kontekście wielokulturowego i starzejącego się społeczeństwa.