ZNACZENIA NADAWANE OTYŁOŚCI. ANALIZA TREŚCI ZAWARTYCH W CZASOPIŚMIE „SUPER LINIA” PRZEZNACZONYM DLA OSÓB ZAINTERESOWANYCH REDUKCJĄ MASY CIAŁA - Maj, Agnieszka (Adult Education Discourses, 2016)
Artykuł prezentuje wyniki analizy dwóch wybranych roczników czasopisma „Super Linia”: z 1995 i 2015 roku. Poddano je analizie ilościowej i jakościowej, skupiając się szczególnie na tym, jakie zagadnienia dotyczące otyłości poruszane były w wybranych rocznikach, oraz jakie znaczenia nadawano otyłości, pisząc o niej w trzech kontekstach: społecznym, estetycznym i medycznym. Porównanie wykazało, że zestaw zagadnień poruszanych na łamach czasopisma nie uległ znaczącym przemianom w wydaniach z 2015 roku w porównaniu z tymi z 1995. Natomiast znaczenia nadawane otyłości w największym stopniu zmieniły się w obszarze społecznego aspektu cielesności osób z nadwagą.