KIM SĄ "VELINE"? ANALIZA ROLI KOBIETY JAKO OZDOBNIKA WE WŁOSKICH PROGRAMACH TELEWIZYJNYCH NA PODSTAWIE FILMU DOKUMENTALNEGO IL CORPO DELLE DONNE - Lange, Pamela (Adult Education Discourses, 2016)
Głównym celem badania jest opis kobiet pełniących funkcję velin we włoskich programach telewizyjnych. Nazwa ta jest stosowana we Włoszech na określenie kobiet, które pełnią funkcję ozdobników w programach telewizyjnych. Przedmiotem analiz uczyniono interpretacje ich roli – przedstawione w ﬁlmie dokumentalnym Il corpo delle donne (Ciało kobiet), będącego zbiorem scen z włoskich programów rozrywkowych. Analizy ukierunkowane były trzema pytaniami badawczymi: Jaki jest wzorzec wyglądu veline? Jakie zadania mają veline w programach telewizyjnych i jak je realizują? Jak deﬁniowana jest ich rola w programach – jak są reżyserowane w relacjach ze współprowadzącymi i ujmowane przez kamerę? W celu odpowiedzi na tak postawione pytania przeprowadzona została jakościowa analiza treści. Na podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić, że rola veline we włoskich programach telewizyjnych, sprowadza się do bycia przedmiotem zarówno w relacjach z publicznością, jak i prowadzącym. Warunki jej odgrywania określają standardy dotyczące wyglądu – veline muszą być bardzo atrakcyjne, ale tylko w sposób zgodny ze ścisłym kanonem, do którego należą młodość i seksapil, ale także odpowiedni stój uwidaczniający seksualność kobiet i rodzaj zachowania, który sprowadza się do wykonywania zadań polegających na wzbudzeniu pożądania.