ROLA I ZNACZENIE METAFORY W MEDIACJACH NARRACYJNYCH - Lipowicz, Elżbieta (Adult Education Discourses, 2015)
Głównym obszarem przemyśleń zawartych w niniejszym artykule jest problematyka mediacji, którą autorka prezentuje z perspektywy paradygmatu narrative mediation. W myśl tej koncepcji konﬂikty powstają pod wpływem konkurujących ze sobą opowieści stron (narracji) o tym, co się wydarzyło. Oponenci tworzą własne historie konﬂiktu kształtowane przez różnorodne konteksty społeczno-kulturowe oraz język, którym się posługują. Celem mediacji w tym ujęciu jest dekonstrukcja narracji podtrzymujących konﬂikt i tworzenie przestrzeni niezbędnej do wyłonienia alternatywnych opowieści, bądź nadania nowego znaczenia już istniejącym opisom (narracjom). Autorka szczególną uwagę kieruje na siłę języka i znaczenie metafor w procesach mediacyjnych. Metaforę postrzega jako niewyczerpane źródło interwencji istotne zarówno w odczytywaniu ukrytych znaczeń narracji stron, uniwersalizacji opowiadanych historii, jak i ich modyﬁkacji w kierunku alternatywnej, konstruktywnej historii.