MĘSKOŚĆ NA MANOWCACH? (NIE)MĘSKI MĘŻCZYZNA W OPINIACH MĘŻCZYZN - Herudzińska, Małgorzata (Adult Education Discourses, 2015)
W artykule autorka wskazuje na istnienie odmiennych zdań na temat znaczenia płci kulturowej oraz płci biologicznej. W tym kontekście przywołuje teorię płci kulturowej Raewyn W. Connell, zdaniem której nad wszystkimi istniejącymi w społeczeństwie typami męskości i typami kobiecości dominuje męskość hegemoniczna. Prezentuje wyniki badań własnych, których celem było poznanie, funkcjonujących w świadomości młodych mężczyzn, uprzedzeń wobec osób ich własnej płci. Za przedmiot oceny badanych obiera studiowanie pielęgniarstwa przez mężczyzn i wykonywanie przez nich zawodu pielęgniarza. O ile wyniki przeprowadzonych analiz nie pozwalają na głoszenie tezy o kryzysie męskości, o tyle z całą pewnością ukazują konieczność dokonania redeﬁnicji tego, co męskie. W obliczu asymetrii procesów ludnościowych i pesymistycznej diagnozy liczby polskich pielęgniarek oraz położnych w niedalekiej przyszłości, niepokojący jest wciąż obecny wśród badanych sposób myślenia, który podkreśla kobiecy charakter wspomnianych studiów oraz zawodu pielęgniarza. Zawód ten, często kojarzony przez respondentów z niskim zarobkami, jest nie do pogodzenia z zakorzenionym w ich świadomości obrazem roli mężczyzny jako między innymi tego, który utrzymuje rodzinę.