„SZKLANA” RZECZYWISTOŚĆ A KOWALSCY WOKÓŁ NAS – SERIALE A PRZEMIANY MĘSKOŚCI WE WSPÓŁCZESNEJ POLSCE - Bierca, Marta (Adult Education Discourses, 2015)
W artykule omówiono zjawisko przemian męskości, jakie można zaobserwować w polskim społeczeństwie. Porusza to zagadnienie, posiłkując się dychotomią pomiędzy „tradycyjnym” paradygmatem męskości a „nowym” i omawia wyznaczniki obu z nich. Podczas gdy pierwszy jasno deﬁniuje męskość i ojcostwo, nie pozostawiając mężczyznom pola do autoreﬂeksji i redeﬁnicji swojej roli, drugi oferuje całą paletę możliwych wzorców, nie wskazując jednego słusznego. W artykule omówione są wyniki badania ilościowego ukazujące stopień zadowolenia kobiet i mężczyzn z podziału obowiązków, jaki obowiązuje w ich domu. Komplementarny materiał do analiz stanowią wybrane seriale współcześnie nadawane w polskiej telewizji, których bohaterowie reprezentują różne modele męskości, zarówno z „tradycyjnego”, jak i „nowego” modelu. Rozważania na temat obu źródeł – badania i analiz serialowych bohaterów – prowadzą do reﬂeksji nad relacją pomiędzy światem „serialowym” a „rzeczywistym”. Autorka stawia hipotezę, że seriale łagodzą niepokoje widza odnośnie do nowych modeli relacji rodzinnych, w tym nowych modeli męskości, a także uwspólniają doświadczenie jednostek.