PONADCZASOWE CECHY ANIMATORA KULTURY NA PODSTAWIE BIOGRAFII NOWOSąDECKIEJ HARCERKI BRONISłAWY SZCZEPANIEC (1903-1996) - Hajduk, Łukasz (Adult Education Discourses, 2017)
W pierwszej części tekstu autor przedstawił sylwetkę żyjącej w latach 1903-1996 nowosądeckiej harcerki Bronisławy Szczepaniec. Oprócz biograﬁi została też zaprezentowana jej twórczość oraz opinie współpracujących z nią osób. W drugiej części na podstawie charakterystyki Bronisławy Szczepaniec zostały sformułowane uniwersalne cechy animatora lokalnej społeczności. Historia Szczepańcówny oraz analiza jej cech zostały poprzedzone wstępem dotyczącym biograﬁcznego uczenia się, zarówno tego na podstawie własnej biograﬁi, jak i spowodowanego namysłem nad innymi biograﬁami. W podsumowaniu autor zwrócił uwagę na istotę poznawania zapomnianych biograﬁi lokalnych społeczników, które dla animatorów kultury mogą mieć szczególne znaczenie.