"GOING NATIVE" JAKO PROCES STAWANIA SIĘ BADACZEM TERENOWYM. REFLEKSJE NA MARGINESIE BADANIA ŚRODOWISKA ŻYCIA OSÓB STARSZYCH - Kłodkowska, Joanna (Adult Education Discourses, 2016)
Prezentowany artykuł jest rezultatem poszukiwania odpowiedzi na pytania o to, w jaki sposób można stawać się badaczem terenowym, jakie szanse i niebezpieczeństwa pojawiają się w konsekwencji przyjętej roli badacza terenowego. Autorka stawia pytania, poszukując sposobów poznawania środowisk życia osób starzejących się i starych. Przedstawia specyﬁkę metodologii badań terenowych, deﬁniuje kategorię środowiska, terenu badań, opisuje proces going native jako rezultat stawania się badaczem terenowym. Na podstawie własnych doświadczeń badawczych pisze o szansach, jakie wynikają z prowadzenia badań terenowych oraz o radzeniu sobie z niebezpieczeństwami, związanymi z koniecznością dokonywania wyborów poznawczych i etycznych w kontekście poznawania światów konstruowanych przez osoby stare.